Орехчета
Орехчета
Тук ще Ви предложа рецептата, която имам за така наречените ''орехчета", някой от Вас сигурно имат преса за тях, но формата е гъбки или шишарки. Моята преса е за орехчета, които се пълнят с крем, споменавам го, защото има преси, които са за цели сладки без пълнеж. 😉
Неоходими продукти:
- 1 бр. яйце
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1/4 ч.ч. кисело мляко
- 3 ч.ч. брашно
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 1 бр. ванилия на прах
- щипка сол
- смлени орехови ядки за овалване(може и кокосови стърготини)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnxySDIa3AAEY_KZkv1FhSB2oaDI3BBo4pnt52zERMHTT1ONhCCvwjvxoHZwpVJni7Yicmf7L_inakWqxgz7MzbDF9Iz57ezhnCVbMHl9v7IAF6v2xdmGeBsBiv16Y8pZ4P6wYrwV9aZSx/w168-h320/Merki.png)
За крема:
Аз правя класически яйчен крем, ето и продуктите за него
- 1 литър прясно мляко
- 5 бр. яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 5 с.л. брашно
- 50 гр. краве масло
- 3-4 бр. ванилия на прах (може, разбира се да ползвате и друг вид ванилова есенция)
Начин на приготвяне:
За тестото:
Разбиваме яйцето с пудрата захар, мекото краве масло, щипката сол и ванилията. Содата погасяме в киселото мляко и ги добавяме към сместа и отново разбиваме. Накрая прибавяме брашното, което сме пресяли предварително и замесваме меко, нелепнещо тесто.
От тестото си оформяме топчета с големината на лешник. Пресата поставяме директно върху котлона, за да се загрее. Когато пресата се е загряла поставяме топчетата в нея и връщаме на котлона за 1-2 минути, като завъртаме от двете страни. Готовите черупки вадим и поставяме следващите топчета, и така докато ни свърши тестото.
Начин на приготвяне на крема:
С 200мл. от прясното мляко разбиваме яйцата и брашното. Останалото мляко слагаме в тенжера и поставяме на котлона. Когато млякото заври добавяме захарта към него, след това при непрекъснато бъркане добавяме яйчената смес. Когато се сгъсти, сваляме крема от котлона и към него добавяме маслото и ванилията. С готовия крем пълни "ореховите" черупки и слемваме една към друга, и овалваме в смлените ядки.
Забележка: Хуваво е сладките да престоят един ден, за омекнат!
Да Ви е сладко!
💓
Коментари
Публикуване на коментар