Орехчета


 Орехчета

Тук ще Ви предложа рецептата, която имам за така наречените ''орехчета", някой от Вас сигурно имат преса за тях, но формата е гъбки или шишарки. Моята преса е за орехчета, които се пълнят с крем, споменавам го, защото има преси, които са за цели сладки без пълнеж. 😉


Неоходими продукти: 

                                

  • 1 бр. яйце
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 1/4 ч.ч. кисело мляко 
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 бр.  ванилия на прах
  • щипка сол
  • смлени орехови ядки за овалване(може и кокосови стърготини)
                                             


За крема: 

 Аз правя класически яйчен крем, ето и продуктите за него

  • 1 литър прясно мляко
  • 5 бр. яйца 
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 5 с.л. брашно
  • 50 гр. краве масло 
  • 3-4 бр. ванилия на прах (може, разбира се да ползвате и друг вид ванилова есенция)


Начин на приготвяне:

За тестото:

Разбиваме  яйцето с пудрата захар, мекото краве масло, щипката сол  и ванилията. Содата погасяме в киселото мляко и ги добавяме към сместа и отново разбиваме. Накрая прибавяме брашното, което сме пресяли предварително и замесваме меко, нелепнещо тесто.


От тестото си оформяме топчета с големината на лешник. Пресата поставяме директно върху котлона, за да се загрее. Когато пресата се е загряла поставяме топчетата в нея и връщаме на котлона за 1-2 минути, като завъртаме от двете страни. Готовите черупки вадим и поставяме следващите топчета, и така докато ни свърши тестото.




Начин на приготвяне на крема: 

С 200мл. от прясното мляко разбиваме яйцата и брашното. Останалото мляко слагаме в тенжера и поставяме на котлона. Когато млякото заври добавяме захарта към него, след това при непрекъснато бъркане добавяме яйчената смес. Когато се сгъсти, сваляме крема от котлона и към него добавяме маслото и ванилията. С готовия крем пълни "ореховите" черупки и слемваме една към друга, и овалваме в смлените ядки.

Забележка: Хуваво е сладките да престоят един ден, за омекнат!

Да Ви е сладко! 
💓


 


 

 

 





























Коментари